Mukmin Cemerlang

Oleh: Amiruddin Husain - Bangi


Dalam menerobosi arus kehidupan kala ini, sukar sekali untuk kita menjadi individu muslim yang cemerlang. cemerlang seperti mana umat-umat islam terdahulu. dari sudut apakah mereka cemerlang? sudah tentu cemerlang dalam segala aspek. ya, tapi bagaimana kita ingin cemerlang seperti mereka? pasti ada ciri-cirinya...Cemerlang AKIDAH dan IBADAHMuslim yang cemerlang, akidahnya bukan sekadar yakin dan percaya di mulut, bahkan diperlihatkan pada amalannya dan terkesan di hatinya. setiap tingkah dan gerak lakunya tidak sekali pun dipisahkan daripada agama. islam menjadi nombor 1 dalam setiap keadaan. semasa sendiriannya dan semasa di khalayak ramai. Sentiasa menjadi pegangannya akan firman Allah yang mafhumnya...

dan tidak Aku (Allah) ciptakan jin dan manusia melainkan supaya mereka menyembah dan beribadat kepada Ku. (adz-zariyat:56)

bagi individu muslim yang cemerlang itu juga, ibadahnya tidak cukup sekadar amalan fardhu seharian, bahkan ditambah dan berlumba-lumba dikejarnya amalan-amalan sunat yang termampu bagi dirinya.

dikejarnya akhirat bagaikan nafasnya di dunia ini sesaat sahaja lagi, diusahakan kerja-kerja di dunia bagaikan hidupnya 1000 tahun lagi.


Cemerlang FIZIKAL dan JASMANI


Individu muslim yang cemerlang, tidak boleh tidak, mesti cemerlang fizikal dan jasmaninya juga. kerana menjadi pegangannya..

"Mukmin yang kuat lebih baik dan lebih dicintai Allah.."

[Rasulullah s.a.w bersabda yang maksudnya: "Orang mukmin yang kuat lebih baik di sisi Allah dan lebih dikasihi daripada orang mukmin yang lemah, sedangkan setiap seorang itu mempunyai kebaikannya (imannya) ; oleh itu hendaklah engkau bersungguh-sungguh berusaha memperoleh apa yang memberi manfaat kepadamu, serta hendaklah meminta pertolongan kepada Allah dan janganlah engkau bersikap segan dan malas; dan sekiranya engkau ditimpa sesuatu maka janganlah engkau berkata :" Kalaulah aku lakukan itu ini, tentulah akan terjadi begitu begini, tetapi katalah :" Allah telah takdirkan, dan apa yang dikehendaki oleh kebijaksanaan-Nya Ia lakukan, kerana perkataan ‘kalau' itu membuka jalan kepada hasutan syaitan. " Riwayat Muslim]

Bagaimana hendak dikerjakan amalan-amalan seharian pagi dan malam sekiranya fizikalnya tidak tahan? bagaimana hendak diperjuangkan agamanya jika jasmaninya tidak kuat? maka kekuatan fizikal dan jasmani itu menjadi kefardhuan bagi individu muslim yang cemerlang.


Cemerlang AKAL dan EMOSI


tidak cukup dengan itu, individu muslim yang cemerlang juga cemerlang akal dan emosi. saling berkait dengan kecemerlangan fizikal dan jasmaninya..

العقل السليم في الجسم السليم


minda yang cerdas daripada fizikal yang cergas.

justeru, individu muslim cemerlang sentiasa berusaha bersungguh-sungguh dalam menimba ilmu pengetahuan. cemerlang akal menjadikan individu muslim itu bukan seorang yang jumut, ketinggalan zaman, dan membebaskan dirinya daripada belenggu kejahilan. kejahilanlah yang membuatkan seseorang itu terjerumus ke lembah maksiat, dosa, dan rendah harga diri.
cemerlang emosi individu muslim itu, maka bukan emosi yang menguasai diri, bahkan dirinya lah yang mengawal emosinya.

kecerdasan fikiran dan keteguhan emosi sangat penting bagi seseorang individu muslim, bukan sahaja untuk menyuburkan izzah dalam dirinya , bahkan dalam usaha untuk mentarbiyah insan-insan di sekelilingnya.. bagi menerobosi arus kehidupan kala ini.


Bagaimana hendak mencorak politik setempat? hendak mencorak ekonomi semasa? hendak mencorak khilafah dunia? coraklah diri.. jadilah modal insan, individu muslim cemerlang!
0 Responses

  ....LOGO RASMI....

  ....LOGO RASMI....

  SAF KEPIMPINAN

  Sampaikan Salam


  ShoutMix chat widget

  Penyelia Penasihat

  Penyelia Penasihat
  En Mat Zaid Bin Hussein

  Pengerusi

  Pengerusi
  Suhail Anwar B
  Mohamed Nor

  Timb. Pengerusi

  Timb. Pengerusi
  Mohd Hasyim Harun

  Setiausaha

  Setiausaha
  Tunku Aisyah Tunku Mat

  Bendahari

  Bendahari
  Nursyahida Abd Rashid

  PP Pengisian & Pengimarahan

  PP Pengisian & Pengimarahan
  Awang Abdullah
  Abdul Razak

  TPP Pengisian & Pengimarahan

  TPP Pengisian & Pengimarahan
  Nurul Izyan Zainuddin

  PP Publisiti & Informasi

  PP Publisiti & Informasi
  Luqman Hakim
  Muhd Fadzir

  TPP Publisiti & Informasi

  TPP Publisiti & Informasi
  Nurul Syahidah Roslam

  PP Dana & Kebajikan

  PP Dana & Kebajikan
  Ahmad Azhari Nordin

  TPP Dana & Kebajikan

  TPP Dana & Kebajikan
  Adibah Dzulkifli

  PP Domestik & Teknikal

  PP Domestik & Teknikal
  Ahmad Fadhlul Hadi Abdul Hamid

  TPP Domestik & Teknikal

  TPP Domestik & Teknikal
  Liyana Syazwani Abdul Razak

  PP Pengurusan Surau

  PP Pengurusan Surau
  Mohd Syahir Bin Lokman

  TPP Pengurusan Surau

  TPP Pengurusan Surau
  Norsaima Ismail

  Followers